• info@acc.hr
  • Zagreb, Croatia

Održivi razvoj

Što je održivi razvoj i kako on doprinosi održivom društvu?

Održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe.

Za ljude je održivost potencijal za dugoročno održavanje dobrobiti, koja ima ekološku, ekonomsku, društvenu, političku i kulturnu dimenziju. Održivost zahtijeva usklađivanje okoliša, socijalnu jednakost i ekonomske zahtjeve što čine „tri stupa” održivosti.

Održivo društvo je ono koje osigurava zdravlje i vitalnost ljudskog života i kulture te prirodnog kapitala za sadašnje i buduće generacije. Takvo društvo djeluje kako bi zaustavilo aktivnosti koje služe uništavanju ljudskog života, kulture i prirode te potaknulo one aktivnosti koje služe za očuvanje postojećeg, obnavljanje oštećenog i sprječavanje ljudskih bića od budućih negativnih posljedica.

Održiva društva imaju viziju koju prihvaćaju i aktivno promiču svi ključni dionici društva, uključujući tvrtke, skupine u nepovoljnom položaju, ekologe, udruge građana, vladine agencije i vjerske organizacije. To su mjesta koja grade svoju imovinu i usuđuju se biti inovativna. Takva društva cijene zdrave ekosustave, učinkovito koriste resurse i aktivno nastoje zadržati i poboljšati lokalno utemeljeno gospodarstvo. Sport i tjelesna aktivnost ima ovdje značajnu ulogu.

Udruga Akcelerator za održivo društvo (ACC) je osnovana kao odgovor na potrebe lokalne zajednice u suvremenom svijetu. Udruga ACC okuplja pojedince iz različitih sektora s ciljem da međusobnom razmjenom iskustva stvore najprikladnija rješenja te aktivno doprinese održivom društvu. 

Više o održivom društvu možete pročitati u znanstvenom članku “A Sustainable Society: Its Meaning and Objectives” (2018).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)